Tuolla kirkkaat, toisaalla himmeät – valoista kyse

posted in: jääkiekko, Urheilu 0

Maan korkein sarjataso, MM-tasolla ollaan maailman huippua. Suomen kiistaton ykköslaji. Siltikin pääsarjan otteluita pelataan olosuhteissa, jotka on tarkoitettu harjoitteluun. Joissain tapauksissa vielä kielletään yleisökin koronan varjolla.

Kirjoitan nyt jääkiekon Naisten SM-Liigasta.

Hypätään hetkeksi nurmen puolelle. Ollut hieno nähdä miten tasa-arvoisesti paikalliset Ykkösen seurat toimivat. VPS, VIFK ja FC Sport-j joukkueet pelasivat Ykkösen sarjaottelunsa Elisa Stadionilla. Ja uskon näin käyvän myös ensi vuonna, kun VPS ja VIFK pelaavat edelleen Ykköstä. Näistä kolmesta vain VPS on miesten joukkue ja kaksi muuta pelasivat Naisten Ykköstä.

Mites sitten jään puolella? Ei montaa kertaa Sportin naisia ole näkynyt varsinkaan uuden Kuparisaaren kilpajäällä.

Jos sokkona rinnastetaan sarjataso ja menestys kansainvälisesti, onko mitään syytä, miksei molemmat joukkueet pelaisi mitat täyttävässä areenassa? Omasta mielestä ei. Jos Naisten Liigalle halutaan lisää arvostusta ja nostaa sitä näkyvämmäksi on ehdottoman tärkeää tuoda sarja harjoitushalleista kirkkaampiin valoihin. On varmasti monia syitä millä tämän ajatuksen voi torpata mutta mitä sitten? Keneltä se on pois jos naiset pelaisivat esim. Nordiksella, Gatoradella tai vastaavassa areenassa? Okei, Turussa on kyllä sijainniltaan parempi mitat täyttävä areena.. Missä paikallinen joukkue pelaa. Mutta pointti varmaan tuli perille.

Yksi iso juttu aluksi varmasti on yleisömäärät. Nopeasti herää kysymys miksi muutaman sadan hengen yleisöä varten pitäisi olla tuhansia vetävä areena? Kyse on olosuhteista. Jos olosuhteet ovat huonot eikä kunnollisia oheispalveluita ole, ei matsikaan ole yleisölle niin kiinnostava paikka viettää aikaa. Mutta entä jos olosuhteet olisivatkin reilusti yläkanttiin? Ja matsiin pääsisi koko perhe parilla kympillä, oheissnacksit kohtuulliseen hintaan. Otteluajat perheystävälliseen aikaan iltapäivällä viikonloppuisin vielä päälle. Puhutaan ihan eri potentiaalista yleisömäärien suhteen. Kyllä tuohon yksi osaava myyntimies tuotteen rakentaa jota myydä yleisölle.

Varmasti osaltaan kyse on myös rahasta mutta se on neuvoteltavissa. Naisten Liigassa ei toimita samoin budjetein kuin miesten vastaavassa. Luulisi kuitenkin paikalliselta kuntayhtymältä tai areenaa hallinnoivalta taholta löytyvän sen verran good williä ettei homma jään hinnasta jää kiinni. Samaten seuran puolelta tulisi nähdä taloudelliset mahdollisuudet jotka kilpakäyttöön suunniteltu areena antaa harjoitusjäähän nähden. Build it and they will come.

Ei pidä jäädä ajatuksen “ei se ketään kiinnosta” taakse kiinni. Ei se varmasti kiinnostakaan jos siitä ei tehdä kiinnostavaa.. ajatellaan vuoden takaisia naisten MM-kisoihin, jotka pelattiin Suomessa. Yleisömäärä hieman alta 50 000. Potentiaalia siis löytyy, kyse on siitä ettei jätetä sitä käyttämättä. Yleisön kiinnostus tai sarjan arvostus ei nouse, jos peli pidetään piilossa hämyisissä harjoitushalleissa.

Ei minkään sarjan arvostus nouse, jos olosuhteet ja toimintaympäristö ole kunnossa.

Yhteenvetona; Kaikki pääsarjat kuuluvat samojen valojen alle.

PS. Vähän sama homma vaivaa Nuorten SM-Liigaa. Nuorten MM-kisat ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana suosituksi turnaukseksi mutta se kiinnostus ei siirry kotoiseen Liigaan. Siellä syyt ei aina löydy olosuhteista.

PPS. Vedän mukaan vielä futsalin naisten pääsarjan jota muutaman otteeseen olen käynyt kuvaamassa. Miksei sitä tuoda koulujen pienistä liikuntasaleista ulos? Kyse on kuitenkin lajin pääsarjasta.

Comments are closed.