Pronssi-matsi joukkueurheilussa – turhaa huuhaata vai ei?

posted in: Urheilu 0

Helsigin IFK ja Tampereen Tappara kohtasivat Liigan pronssi-matsissa 20221 joka oli käsittääkseni varsin yksipuolinen näytös. Jälleen kerran somessa ja muualla nousi esiin kysymys onko pronssista pelaaminen tarpeellista. Let me weigh in.

Käytän itse kaksia rattaita tässä asiassa. Joissain tapauksissa se on hyvä pelata mutta on tapauksia joissa sen voi jättää pelaamatta. Hyppään nyt vain toisille rattaille; eli milloin sitä ei kannatta pelata.

Vain voitolla on väliä

Kun puhutaan ammattilaisurheilusta jossa vain voitolla on väliä, pronssista tai kolmossijasta pelaaminen on jokseenkin turhaa hommaa. Yksi lähes merkityksetön peli isolla loukkaantumisriskillä. Liigan 2021 pronssi-matsissa tämä tuli selkeästi esille ettei tamperelaisia kiinnostanut himmeä mitali pätkän vertaa kun tulosta katsoo. On käynyt menneillä kausilla niinkin ettei helsinkiläisiäkään ole kiinnostanut. Omasta mielestäni Liigan kolmossijan voisi antaa runkosarjassa paremmin sijoittuneelle välierässä hävinneelle joukkueelle.

Ajatellaan vielä pidemmälle, vaikka futiksen Champions Leagueta. Koko homman idea on selvittää paras jengi, mestareiden mestari. Mitä väliä jolloin pronssi-mitalilla on näissä kinkereissä? Ei sitten yhtään mitään.

Eli mulla on näkemys jota voisi kutsua pohjois-amerikkalaiseksi. Voittaja pitää selvittää, kaikki muut menee ynnämuut-osastolle. Häviäjät voidaan muistaa vaikka runner-uppeina mutta mitään palkintoa tästä ei tarvitse jakaa, koska ammattiurheiluun kuuluu kitkerät tappiot isojen voittojen ohella. Ei toista ilman toista. Itse rakastan esimerkiksi NFL:n playoff-järjestelmää joka on julma mutta oikeudenmukainen kaikille. Jo pelkkä playoffeihin pääseminen ja kauden jatkuminen joulun jälkeen on iso palkinto hyvin tehdystä työstä.

Ainoa positiivinen asia mitä löydän pronssista pelaamisessa tässä skenaariossa on, ettei toinen näistä välierissä ison pettymyksen kokeneista joukkueista päätä kautta tappioon.

Vaihdetaan toisille rattaille.

Kolmossijasta voi myös pelata

Amatööri- ja juniori-urheilussa sekä maajoukkue-turnauksissa pronssi-pelillä on paikkansa.

Varsinkin juniori-puolella pronssi-matsi voi tuoda kokemusta miten ratkaisu-peleissä pelataan paineen alla tai antaa tilaa viimeiselle onnistumiselle joka luo boostia seuraavaan kauteen. Tämä on asia mitä ei enää aikuisiällä ole tarve opetella, pitäisi olla selvää siinä vaiheessa kun jonkun juniori-myllyn pääsee läpi.

MM-kisat ja Olympia-turnaukset ovat oma lukunsa, siellä pronssi-pelillä on pieni merkitys. Esimerkiksi kaikissa olympia-lajeissa jaetaan mitalit kolmelle parhaalle joten olisihan se vähän outoa jos joukkuelajeissa näin ei tehtäisi. Lisäksi kansainvälisessä ympäristössä on hyvä selvittää neljän parhaan paremmuus pelaamalla kuin arvalla tai sillä miten on joukkue on pelannut alkusarjan turnauksessa.

Summa summarum

Joku voi sanoa miksei kolmossijasta pelaaminen sovi kaikkeen mahdolliseen. Itse näen ettei ammattilaisurheilussa kolmossijalla ole niin suurta merkitystä. Siellä pelataan voitoista ja vain voittajat jatkavat kautta kunnes viimeisen finaalin peliaika on kulunut loppuun; jonka jälkeen voittaja juhlii.

Eli oma jakoni on ammattilaisurheilu – muut pronssista pelaamisen suhteen. Ammattilaiset eivät pelaa kuin ykköspaikasta.

PS. Kuva on Sport U20 pronssi-matsista Pelicansia vastaan vuodelta 2019.  Kuten sanottua, tässä sarjassa pronssista pelaaminen on ihan ok mun kirjoissa.

Comments are closed.