11.9.2021 VPS – PK-35 – #matsinkuva

Heti kärkeen on sanottava monen seuran hoitavan tämän asian hyvin. Mutta mitä alemmille sarjatasoille mennään sitä huonommin tämä hoidetaan. Kyse on pelaajien tunnistettavuudesta.

Moni matseissa työtään tekevä on välillä ongelmissa pelaajien tunnistettavuuden kanssa. Jopa tuomaristolla voi tulla ongelma asiasta sopivassa tilanteessa jos ei saa selvää numeroinnista. Mutta meille median edustajille ongelma on paha koska pelaajat pitää saada tunnistettua muutenkin kuin kenkien värin tai hiuspannan perusteella. Vaikka toimitettuissa kuvissa ei välttämättä kunnolla numeroa näy, yleensä numeron saa kaivettua helposti rinnakkaisruudusta kunhan ne on painettu etupuolelle ja selkään. Mulle tärkeintä on tunnistaa pelaaja jollain keinolla toimitettaviin kuviin – ja keino ei saa viedä liikaa aikaa. Hyväkin kuva jää toimittamatta jos pelaajia ei pysty luotettavasti tunnistamaan.

Asia on ongelmallinen koska ainakaan jalkapallossa ei tunnu olevan yhteneväistä koodia miten asia hoidetaan. Veikkausliigan ottelumanuaalissa mainitaan eteenpäin näkyvä numero mutta Palloliiton kilpailutoimintaa koskevissa säännöissä ei. Eli Ykkösestä alaspäin seurat eivät ole velvoitettuja painamaan numeroita etupuolelle. Paras tilanne olisi jos otettaisiin käyttöön suoraan FIFA:n MM-kisoihin tekemä peliasu-ohje joka on tietääkseni 92 sivuinen järkäle eikä ainakaan mulla ole mitään valittamista siitä miten MM-kisoissa pelaajat saa tunnistettua.

Tämä ongelma tuli jälleen eteen kun PK-35 saapui Vaasaan. Tällä kertaa ratkaisin ongelman tunnistamalla pelaajat vain niihin kuviin jotka menivät asiakkaille ja meidän kuvapankkiin eteenpäin – kaikki muut kuvat joista ei pelaajaa voi nopeasti tunnistaa käytännössä suoraan roskiin koska näillä kuvilla ei ole mulle mitään arvoa. Ihan hyvä tapa jonka käyttämistä tulee varmaan jatkettua.

Ei pidä ajatella ongelman olevan vain jalkapalloon liittyvää – muissakin lajeissa tulee eteen tunnistettavuuden kanssa ongelmia, viimeksi pesäpallossa. Joskus jääkiekossa numeroiden sijoittelu hihassa on aavistuksen väärä jolloin numero rypistyy käden koukistuessa eikä numerosta saa selvää. Olisi hyvä jos liitot ja liigat lajista riippumatta tekisivät kirjaukset sääntöihin pelinumeroiden näkymisestä eteen- ja taaksepäin sekä sivuille. Tämä pieni asia helpottaisi paljon ainakin meitä median edustajia ja uskon muiden ryhmien myös pitävän tästä muutoksesta vaikka monelle katsojalle asia voi olla yhdentekevä.

Päällikkö

Follow Samppa:
Latest posts from
Comments are closed.