15.9.2021 VPS – Klubi 04 – #matsinkuva

Tämän tekstin kirjoittamisessa kesti pitkään – sisältää pitkiä, vaikeiaselkoisia lauseita. Omien ajatusten muokkaaminen lyhyeen muotoon ei ollu pieni effortti. Kyseessä on siis akatemia- eli kakkos-joukkueet.

Jos ajatellaan akatemia-joukkueen lähtökohtia niin ideahan on varsin hyvä eli tarjota pelipaikka laajan ringin nuorille pelaajille tai kuntoutuksessa loukkaantumisen jälkeen oleville jo edustusjoukkueessa paikkansa lunastaneille pelaajille. Tämä osa laajasta pelaajaringistä tuskin saisi peliaikaa edustuksessa eikä pelituntuma pysyisi yllä. Samaten näissä joukkueissa on hyvä paikka nuorille valmentajille hakea oppia ja kokemusta isompiin rooleihin. Eli pitkälti akatemioita pitävien seurojen, pelaajien ja valmentajien kannalta aika winwin-keissi joten ihan syystä akatemia-joukkueet ovat yleistyneet viime vuosina. Pikkuhiljaa ne ovat kavunneet sarjaportaita ylöspäin ja tässä tulee itselle kipukohta. Missä vaiheessa akatemia-joukkue on haitaksi muille sarjassa oleville joukkueille?

Hankala määritellä mutta itse asettaisin kohdan siihen kun se nousee liian korkealle sarjatasolle. Näkisin tässä yhteydessä liian korkean sarjatason olevan valtakunnalliset sarjat mutta tämä on varmasti lajikohtaista. Niin kauan kun mennään aluesarjoissa akatemioista ei ole suurempaa haittaa. Toinen asia on pelataanko alueellisissa sarjoissa riittävän korkealla tasolla jotta siitä on hyötyä akatemiajoukkueen pelaajille. Joinain vuosina akatemiajoukkue voi olla ladattu huippulupauksilla joka taistelee nousun korkeammalle sarjatasolle kun taas toisena vuotena se on täysi heittopussi. Lisäksi on mahdollisuus joukkueen iskukyvyn heittelemisestä kesken kauden riippuen siitä keitä akatemian alaisuudessa pelaa milloinkin – akatemia voi olla hetkellisesti sarjan kovin nippu joka etenee voitosta voittoon kunnes kokoonpano heikkenee oleellisesti kun osa pelaajista nostetaan edustuksen rinkiin. Elämä on mutta näen tämän hieman epäreiluna muita joukkueita kohtaan koska he eivät välttämättä kohtaa samaa joukkuetta kuin muut jotka kilpailevat samoista sijoituksista. Myönnettäköön – en tiedä miten paljon esim. Klubi 04:ssa on pelannut Klubin ukkoja tai miten paljon SJK on lähettänyt ykköskorin jamppoja omaan akatemiaan Kakkoseen. Mutta suuri vaihtuvuus on mahdollista.

Urheiluromantikkona haluaisin nähdä korkeimmilla sarjatasolla vain oikeita seurajoukkueita. Eikä nyt kenenkään pidä vetää hernettä nenään termistä “oikea seurajoukkue”. En yhtään epäile etteikö akatemiat olisi ihan samalla tavalla joukkueita kuin muutkin – kyse on siitä etteivät ne ole itsenäisiä toimijoita kuten muut samassa sarjassa vaan niiden päämääriä ohjaa seuran kruunun jalokivi eli edustusjoukkue.

Mutta vallitseva tilanne on tämä. Akatemiajoukkue pystyy etenemään vaikka korkeimmalle sarjatasolle jos taso riittää ja sen seura sallii. En tiedä olisinko tyytyväinen jos olisi olemassa Akatemia-sarja jossa akatemiajoukkueet ottaisivat mittaa toisistaan nykyisen järjestelmän sijaan. Ehkä, ehkä en mutta näkisin ettei ole kestävää kehitystä minkään lajin kannalta jos isojen seurojen akatemia-joukkueet alkavat säännöllisesti vierailla toiseksi korkeimmalla sarjatasolla tai vakiinnuttavan paikkansa siellä.

Päällikkö

Follow Samppa:
Latest posts from
Comments are closed.