22.9.2021 Sport – Lukko – #matsinkuva

Heti kärkeen onnittelut Olli Vanttajalle joka tykitti yläkulmaan ensimmäisen Liiga-maalinsa Lukko vastaan. Chapeau Olli, magnificent!

Mutta sitten tämän postauksen pihviin joka liittyy tekstimuotoiseen raportointiin Liigasta. Heräsin aiheeseen jo alkuyöstä selatessani eri medioita pelatun kierroksen jälkeen. Juttujen kuvitus ja käsittely on huolestuttavalla tasolla jonka luulisi jo median kuluttajienkin huomaavan. Itse jo olisin liiga-pomo, olisin huolissani valtakunnallisesta tasosta miten pelejä käsitellään. Median työ matseissa on journalismin ja tiedonvälityksen lisäksi eräänlaista markkinointiviestintää seuroille – tai ainakin niin se pitäisi nähdä seurojen ja sarjojen sisällä.

Tein pikaisen kierroksen tarkistaakseni tilanteen miten eilinen kierros näkyi valtakunnallisissa medioissa.

Suomen johtava urheilumedia lienee Sanomat, IS ja Urheilulehti. Heidän käsittely keskiviikon kierroksesta IS:n puolella piti pikaisen läpikäynnin joka ottelusta ja kuvituksena vain kuva Anton Levtchistä pukukopissa. Ei mitenkään myyvä esitys eikä varmastikaan aiheuta yhtään klikkausta. Katsoin padia epäuskoisena kun näin tämän – ei kai tämä voi olla Suomen johtava urheilutoimitus? Surely not..

Ilta-lehti käsitteli asioita hieman laajemmin usemman jutun voimin nettijulkaisussa ja oli siellä kuviakin kierrokselta. Mutta siltikin aika pintapuolinen käsittely eikä laajuus ollut paljoa isompi kuin IS:n vastaavat.

YLE oli tehnyt vastaavan kierrosartikkelin kuin IS – joskin hieman paremmalla kuvavalinnalla.

Median tarkoitus on tavoittaa lukija. Tämä ei ole automaatio vaan lukijan mielenkiinto lukea juttu herää kahden asian kautta. Testaapa kun luet ihan mitä vaan lehteä seuraavan kerran.

Ensimmäisenä lukijan mielenkiinnon herättää jutun kuvitus. Kuvitettu juttu luetaan paljon todennäköisemmin kuin kuvittamaton. Kun kuva on herättänyt lukijan mielenkiinnon siirtyy silmä otsikkoon – vastaako otsikko kuvitusta ja herättääko näiden synkka riittävästi mielenkiintoa jotta juttu tulisi luetuksi? Tärkeintä jutun lukemisen kannalta on kuvan ja otsikon synkka. Jos sitä ei ole jää juttu todennäköisesti lukematta.

Ylläolevan synkan puutteeseen syyllistyi muuten Liiga itse eilisellä kierroksella – otsikossa mainittaan Sport, Mikkeli ja Tampere. Kuvituksena TPS – SaiPa. Okei, ehkä taustalla oli syy saada mahdollisimman laaja kattaus kuvaan ja otsikkoon Liiga-seuroja mutta hei.. ei näin.

Paha sanoa kun en harrasta (vaikka pitäisi) media-kierrosta eri maakuntalehtien parissa miten muualla on käsitelty eilistä Liiga-kierrosta. Ainakin täällä Pohjanmaalla molemmat johtavat sanomalehdet ovat tekemässä peleissä juttuja ja näin luomassa näkyvyyttä seuralle ja lajille paikallisella tasolla. Onko asia oikeasti niin ettei valtakunnan seuratuinta lajia käsitellä sen ansaitsemalla pieteetillä kuin paikallismedioissa?

Päällikkö

PS. Tekisi mieli samalla huutaa iso hätähuuto siitä miten heikossa jamassa täällä on urheilukuvan arvostus ja millaisilla vedoilla valtakunnan mediassa välillä mennään mutta jätän hätähuudon tämän PS:n mittaiseksi 😀

Follow Samppa:
Latest posts from
Comments are closed.